Krokodylki
kuchniatozamalo.blogspot.com
Sezon ogórkowy w pełni. Każdego roku przerabiamy tego warzywka całe mnóstwo. Kochamy je pod każdą postacią. Idealne do przygotowania wielu fajnych i smacznych przetworów na zimę.
Od paru lat przygotowujemy słynne "krokodylki" czyli ogórki w zalewie z chilli. Niezastąpione na naszych stołach.
Składniki
- 2,5 kg ogórków zielonych,
- 4 łyżki soli,
- 1 główka czosnku,
- 3 łyżki chilli lub pieprzu cayenne,
- 1,5 szklanki octu,
- 60 dag cukru,
- 8 łyżek oleju.
Ogórki kroimy w ćwiartki i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na minimum 6 godzin w chłodne miejsce.
Po tym czasie odlewamy z ogórków wodę z solą, którą puściły ogórki. Przeciskamy przez praskę obraną główkę czosnku. Dodajemy go do ogórków wraz z 3 łyżkami chilli. Mieszamy.
Do garnka wlewamy ocet, olej i dodajemy cukier. Całość zagotowujemy, dodajemy do ogórków. Mieszamy.
Odstawiamy na 12 godzin.
Po tym czasie wkładamy ogórki wraz z zalewą do słoiczków. Zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Możemy cieszyć się ostrym smakiem ogóreczków całą zimę.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz