Śląskie prazonki z tartych kartofli

kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejne z grupy Smaków z dzieciństwa i to tych smaków nie do podrobienia. Potrawa troszkę czasochłonna, ale warto się nad nią napracować. W naszym domu ziemniaki i potrawy z nich zrobione, zawsze były częstym gościem na rodzinnym stole. Podrzucamy cenny przepis, z którego warto skorzystać w takie dni, gdy zastanawiasz się "Co dziś ugotować na obiad?".


Składniki:
(dla 4 osób)

- 2kg ziemniaków,
- ok.100g smalcu,
- ok.0,5kg boczku surowego wędzonego.

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni o grubym dnie, żeby ziemniaki nie przywierały, na małym ogniu roztapiamy smalec (odrobinę smalcu odkładamy do drugiego rondelka) i wrzucamy starte ziemniaki. Tak przez około 1,5-2h co chwilę mieszając smażymy ziemniaki. Po jakimś czasie ziemniaki zmienią kolor na bardziej szary. Gotowe ziemniaki, powinny być po spróbowaniu miękkie. W rondelku rozpuszczamy odrobinę smalcu, boczek kroimy drobno i smażymy do miękkości. Gotowym boczkiem polewamy usmażone ziemniaczki.

Polecamy.

Komentarze

  1. Noooo nareszcie znalazłem ten przepis :)
    Dziekuję , szukam wszedzie ale tego nigdzie nie ma . pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też wkoncu odnalazłam ten przepis z dzieciństwa mój dziadek zawsze robił mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Szukałam takiego przepisu! Tylko moja babcia robiła z gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Kojarzy ktoś taki przepis?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty