Karczek zapiekany w kapuście kiszonej

                                                                                                  kuchniatozamalo.blogspot.com

Prostota sama w sobie. Smak najlepszy na świecie, nikomu nie trzeba trzeba reklamować. A ten kto zna to po prostu kocha. Soczyste kotlety z karczku zapiekane w kapuście kiszonej, rozpływają się w ustach.

Składniki
dla około 6-8 osób
- około 1,2 kapusty kiszonej,
- około 1 kg karkówki,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka masła,
- 3-4 łyżki oleju,
- 1/2 litra dowolnego bulionu,
- sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka czerwona słodka.

Karczek kroimy w plastry około 1,5-2 cm. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką mieloną. Opiekamy na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. Odstawiamy.




Kapustę kroimy w mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie. Dodajemy do kapusty pokrojoną w kostkę cebulę, kminek, liść laurowy i parę kulek ziela angielskiego. Przygotowujemy bulion / może być z kostki / i dodajemy do niego łyżkę miodu. Do naczynia żaroodpornego układamy połowę naszej kapusty, na niej układamy nasze kotlety i zakrywamy resztą kapusty. Całość zalewamy bulionem z miodem. 

Możemy całość dusić na 2 sposoby.

1 - za pomocą szybkowaru - gotujemy całość około 1 godziny.
2 - w piekarniku - w naczyniu żaroodpornym - piekarnik nagrzany do 200 stopni czas pieczenia do 2 godzin.

Świetnie smakuje w towarzystwie pure z ziemniaków.

Polecamy na chłodne dni.


Komentarze

Popularne posty