Curry z kurczakiem
kuchniatozamalo.blogspot.com
Ponownie na naszych stołach pojawiła się odrobina orientu. Pyszne curry z kurczakiem i ryżem, to podstawa kuchni azjatyckiej. Przeplatające się smaki ostre z kwaśnymi i słodkimi. Po prostu trzeba spróbować, żeby nie żałować.
Składniki
dla 4-6 osób
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g fasolki szparagowej zielonej,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka pasty curry czerwonej,
- 1 limonka,
- 3 - 4 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól.
Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę. Czosnek w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Fasolka szparagowa może być świeża lub mrożona. Wtedy jednak należy ją rozmrozić. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy czosnek i pastę curry. Mieszając smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka. Smażymy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy naszą cebulę, paprykę i fasolkę oraz sosy sojowe. Dusimy około 5-7 minut. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy całość około 10 minut aż sos nam zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!!!
Ponownie na naszych stołach pojawiła się odrobina orientu. Pyszne curry z kurczakiem i ryżem, to podstawa kuchni azjatyckiej. Przeplatające się smaki ostre z kwaśnymi i słodkimi. Po prostu trzeba spróbować, żeby nie żałować.
Składniki
dla 4-6 osób
- 2 piersi z kurczaka,
- 1 czerwona papryka,
- 200 g fasolki szparagowej zielonej,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka pasty curry czerwonej,
- 1 limonka,
- 3 - 4 łyżki oleju,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól.
Kurczaka kroimy w około 2 cm kostkę. Czosnek w plasterki, paprykę w paski, cebulę w piórka. Fasolka szparagowa może być świeża lub mrożona. Wtedy jednak należy ją rozmrozić. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy czosnek i pastę curry. Mieszając smażymy około 30 sekund. Dodajemy kurczaka. Smażymy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy naszą cebulę, paprykę i fasolkę oraz sosy sojowe. Dusimy około 5-7 minut. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy całość około 10 minut aż sos nam zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z limonki. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!!!
Komentarze
Prześlij komentarz