Szynka faszerowana

                                                                                                   kuchniatozamalo.blogspot.com


Z szynki nie tylko możemy zrobić tradycyjną pieczeń ale i coś ciekawszego. Wszystko jednak zależy od samego kawałka mięsa i naszej wyobraźni. Początkowo miały być to rolady, ale po małym zastanowieniu wyszło coś zupełnie innego. Powstało coś na podobiznę garnka z farszem. Ale kto nie ryzykuje......

Składniki
- około 1,2 kg szynki wieprzowej,
- 10 dag pieczarek,
- 25 dag mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3-4 plasterki szynki wędzonej lub baleronu,
- 1 łyżka posiekanej cebulki zielonej,
- sól, pieprz, majeranek.

Kawałek szynki powinien być bardzo równy i bez przerostów. Nożem robimy w mięsie kieszeń.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę. Mieszamy



Powstałą masą nadziewamy naszą szynkę.


Na wierzch układamy nasze plastry wędzonej wędliny aby przykryć nasz farsz.


Wkładamy naszą szynkę do worka do pieczenia i układamy na blaszce. Możemy do środka wrzucić parę pieczarek w całości i cebulę pokrojoną w piórka. Będziemy mieli z tego idealny sosik po upieczeniu.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2 godziny.



Kroimy w plastry. Podajemy z kluseczkami lub pure ziemniaczanym i dowolną surówką. Polewamy powstałym w worku sosem.

Polecamy!!!

Komentarze

Popularne posty