Szynka faszerowana
kuchniatozamalo.blogspot.com
Z szynki nie tylko możemy zrobić tradycyjną pieczeń ale i coś ciekawszego. Wszystko jednak zależy od samego kawałka mięsa i naszej wyobraźni. Początkowo miały być to rolady, ale po małym zastanowieniu wyszło coś zupełnie innego. Powstało coś na podobiznę garnka z farszem. Ale kto nie ryzykuje......
Składniki
- około 1,2 kg szynki wieprzowej,
- 10 dag pieczarek,
- 25 dag mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3-4 plasterki szynki wędzonej lub baleronu,
- 1 łyżka posiekanej cebulki zielonej,
- sól, pieprz, majeranek.
Kawałek szynki powinien być bardzo równy i bez przerostów. Nożem robimy w mięsie kieszeń.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę. Mieszamy
Z szynki nie tylko możemy zrobić tradycyjną pieczeń ale i coś ciekawszego. Wszystko jednak zależy od samego kawałka mięsa i naszej wyobraźni. Początkowo miały być to rolady, ale po małym zastanowieniu wyszło coś zupełnie innego. Powstało coś na podobiznę garnka z farszem. Ale kto nie ryzykuje......
Składniki
- około 1,2 kg szynki wieprzowej,
- 10 dag pieczarek,
- 25 dag mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3-4 plasterki szynki wędzonej lub baleronu,
- 1 łyżka posiekanej cebulki zielonej,
- sól, pieprz, majeranek.
Kawałek szynki powinien być bardzo równy i bez przerostów. Nożem robimy w mięsie kieszeń.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pokrojoną zieloną cebulkę. Mieszamy
Powstałą masą nadziewamy naszą szynkę.
Na wierzch układamy nasze plastry wędzonej wędliny aby przykryć nasz farsz.
Wkładamy naszą szynkę do worka do pieczenia i układamy na blaszce. Możemy do środka wrzucić parę pieczarek w całości i cebulę pokrojoną w piórka. Będziemy mieli z tego idealny sosik po upieczeniu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 2 godziny.
Kroimy w plastry. Podajemy z kluseczkami lub pure ziemniaczanym i dowolną surówką. Polewamy powstałym w worku sosem.
Polecamy!!!
Komentarze
Prześlij komentarz