Patison faszerowany

                                                                                                     kuchniatozamalo.blogspot.com

Jesień w kuchni nie musi być nudna. Czas na dynię i wszystko co do dyni podobne. Nasza dzisiejsza propozycja to patison faszerowany mięsem i serami. Fajna propozycja na ciepłą kolację.

Składniki
- 1 patison,
- 20 dag mięsa mielonego,
- 1 duży pomidor,
- 1 cebula,
- 2 łyżki cebulki zielonej,
- 1/3 kostki sera typu feta,
- 3 plasterki sera żółtego,
- sól, pieprz, tymianek, papryka czerwona.




Patisona myjemy. Przygotowujemy go identycznie jak dynię. Wycinamy od góry okrągły otwór, łyżką usuwamy gniazda nasienne.

Przygotowujemy farsz. Do miski dajemy mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora, cebulkę zieloną oraz pokrojone w kostkę sery. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, papryką i tymiankiem.


Całość mieszamy.


Powstałym w ten sposób farszem nadziewamy naszego patisona.


Odciętą wcześniej czapeczką  nakrywamy naszego patisona.


Patisona układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia ciasta.
Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Możemy podawać z ziemniakami lub pieczywem. Idealnie smakuje również polany sosem pomidorowym.



Smacznego!








Komentarze

Popularne posty