Patison faszerowany
kuchniatozamalo.blogspot.com
Jesień w kuchni nie musi być nudna. Czas na dynię i wszystko co do dyni podobne. Nasza dzisiejsza propozycja to patison faszerowany mięsem i serami. Fajna propozycja na ciepłą kolację.
Składniki
- 1 patison,
- 20 dag mięsa mielonego,
- 1 duży pomidor,
- 1 cebula,
- 2 łyżki cebulki zielonej,
- 1/3 kostki sera typu feta,
- 3 plasterki sera żółtego,
- sól, pieprz, tymianek, papryka czerwona.
Patisona myjemy. Przygotowujemy go identycznie jak dynię. Wycinamy od góry okrągły otwór, łyżką usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowujemy farsz. Do miski dajemy mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora, cebulkę zieloną oraz pokrojone w kostkę sery. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, papryką i tymiankiem.
Jesień w kuchni nie musi być nudna. Czas na dynię i wszystko co do dyni podobne. Nasza dzisiejsza propozycja to patison faszerowany mięsem i serami. Fajna propozycja na ciepłą kolację.
Składniki
- 1 patison,
- 20 dag mięsa mielonego,
- 1 duży pomidor,
- 1 cebula,
- 2 łyżki cebulki zielonej,
- 1/3 kostki sera typu feta,
- 3 plasterki sera żółtego,
- sól, pieprz, tymianek, papryka czerwona.
Patisona myjemy. Przygotowujemy go identycznie jak dynię. Wycinamy od góry okrągły otwór, łyżką usuwamy gniazda nasienne.
Przygotowujemy farsz. Do miski dajemy mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora, cebulkę zieloną oraz pokrojone w kostkę sery. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, papryką i tymiankiem.
Całość mieszamy.
Powstałym w ten sposób farszem nadziewamy naszego patisona.
Odciętą wcześniej czapeczką nakrywamy naszego patisona.
Patisona układamy w naczyniu żaroodpornym lub foremce do pieczenia ciasta.
Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę. Możemy podawać z ziemniakami lub pieczywem. Idealnie smakuje również polany sosem pomidorowym.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz