Sos kurkowy

                                                                                             kuhniatozamalo.blogspot.com

Jesień pora na grzyby, co prawda jeszcze niewłasnoręcznie nazbierane a kupione na straganie. Sos kurkowy to jeden z naszych ulubionych sosów. Idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronami i kaszami. Szczególnie duszone na maśle zyskują na pięknym aromacie.

Składniki
- 30 dag kurek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 duży kubek śmietany 30% / 330 ml. /,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- sól, pieprz.

Grzyby obieramy. Wkładamy na sitko i bardzo dokładnie płuczemy, gdyż pomiędzy blaszkami może być sporo zanieczyszczeń. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do rondla dajemy masło, kurki oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż cebula nam się zeszkli i kurki puszczą sok. Możemy delikatnie podlać wodą, którą należy odparować. Gdy grzyby są miękkie wlewamy do nich  śmietanę. Gotujemy do momentu, aż sos nam się zredukuje i  zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy jako dodatek do mięs, ziemniaków, makaronów lub kasz.

Smakuje wyśmienicie!!!

Komentarze

Popularne posty