Mortadela smażona

                                                                                                   kuchniatozamalo.blogspot.com


Nasz smak z dzieciństwa. Mortadela. Nie tylko podawana nie tylko jako dodatek do kanapek i sałatek ale również na ciepło jako dodatek do obiadu, serwowany w postaci kotletów. Oczywiście w naszym przypadku nie w wersji standardowej a w wersji wzbogaconej o żółty ser. Idealny pomysł na prosty i tani obiad. Z ziemniakami i buraczkami smakuje wyśmienicie.

Składniki
dla 4 osób
- 8 plastrów mortadeli o grubości około 0,5 cm,
- około 20 dag żółtego sera,
- 2 jajka,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia.

Mortadelę jeśli mamy w całości kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.




Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozkładamy nasze plastry mortadeli na stole. Na połowę z nich układamy nasz starty ser. Przykrywamy drugim plasterkiem.



W misce roztrzepujemy jajka. Delikatnie solimy i pieprzymy. W drugiej miseczce mieszamy mąkę z tartą bułką. Obtaczamy nasze kotlety najpierw w jajku a potem w tartej bułce. 


Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu na złoto z każdej strony. Do smażenia możemy użyć oleju, margaryny lub smalcu.


Podajemy z ziemniakami i dowolnym dodatkiem takim jak mizeria, sałata ze śmietaną buraczkami lub każdą inną surówką. Idealnie smakują podane z pieczarkami z patelni.

Polecamy na szybki obiad!!!


Komentarze

Popularne posty