Biszkopt przepis podstawowy

                                                                                                      kuchniatozamalo.blogspot.com

Biszkopt - najłatwiejsze ciasto w świecie.  Podejrzewamy jednak, że ilu kucharzy i cukierników to tyle znajdziemy przepisów na biszkopt. Chciałyśmy się podzielić naszym przepisem, który jest w naszej rodzinie od wielu lat, bo to kolejny przepis babci. Do tego jest mega prosty do zrobienia. Ilość składników regulujemy do wielkości foremki lub tortownicy.

Składniki
dla tortownicy około 27 cm
- 5 jajek wielkość M,
- 10 łyżek cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- szczypta soli.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana jest gotowa dodajemy cukier waniliowy i cukier zwykły. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści i powstanie gładka sztywna masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając. Gdy masa będzie bardzo gęsta i puszysta przestajemy miksować. Mąkę z proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Całość ciasta wykładamy do tortownicy, której dno wykładamy uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Możemy 2 łyżki mąki zastąpić 2 łyżkami kakao. Wtedy powstanie nam biszkopt kakaowy.

Przepis jest maga prosty dlatego, że na każde jajko przypadają 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, możemy w ten sposób regulować ile ciasta potrzebujemy.

Biszkopt możemy przełożyć dowolnym kremem, udekorować owocami lub galaretką.
Może być bazą do wielu przeróżnych pomysłów kulinarnych.

Polecamy.






Komentarze

Popularne posty