Zupa szpinakowa

                                                                                                        kuchniatozamalo.blogspot.com

Dzisiaj zupa w wersji ze świeżego szpinaku. Pomimo, że kochamy szpinak w każdej postaci i świeżej i mrożonej to jednak ten świeży jest dla nas bardziej aromatyczny i smaczniejszy . W naszych domach ta zupa jest jedną z najbardziej lubianych przez wszystkich domowników i nikt nie może się jej oprzeć. Nie ma wiosny bez zupy szpinakowej.

Składniki 
dla 4-6 osób
- 1 kilogram świeżego szpinaku,
- 1 duża marchewka,
- 4-6 ziemniaków,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1/2 kg kości wieprzowych,
- 1-2 jajka,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz.



Do garnka wkładamy umyte kości. Gotujemy z nich wywar. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Na początek obieramy cebulę i marchew, myjemy i kroimy w kostkę. Wywar przecedzamy. Wstawiamy na piec. Dodajemy cebulę i marchew. Następnie obieramy i myjemy liście szpinaku. Zostawiamy je na sicie, po czym polewamy liście gorącą przegotowaną wodą aby zmiękły i zmniejszyły swoją objętość. Kroimy liście w paseczki. Dodajemy do pozostałego wywaru. Gotujemy do miękkości. Następnie obieramy i kroimy ziemniaki w kostkę. Dodajemy do pozostałych warzyw. Gotujemy całość do miękkości ziemniaków. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę lub kroimy w drobną kosteczkę dodajemy do zupy. Z masła i mąki przygotowujemy złotą zasmażkę. Zasmażkę rozrzedzamy niewielką ilością gorącej zupy, po czym całość zasmażki do niej wlewamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy jajka roztrzepane uprzednio widelcem. Całość zagotowujemy. Podajemy z pajdą chleba z masłem.

Gorąco polecamy.

Komentarze

Popularne posty