Botwinka

                                                                                                      kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejna propozycja wiosennej zupy. Nie można się jej oprzeć, u nas w domu nazwana "Różową zupą", oczywiście z racji pięknego koloru o słodko - kwaśnym smaku. Jest ona nieodzownym elementem naszego menu. Jest trochę pracochłonna ale efekt jest pyszny.

Składniki
dla 4-6 osób
- 1 duży pęczek młodych buraków - botwinki,
- 1 duża marchew,
- 5-6 ziemniaków,
- 0,5 kg kości wieprzowych,
- 200 ml. śmietany 18%,
- łyżka mąki pszennej / opcjonalnie /,
- sól, pieprz, cukier, ocet.



Kości myjemy, zalewamy około 3 litrami wody i gotujemy do miękkości. Wyciągamy. Do wywaru dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz obrane i umyte bulwy buraka. Gdy ta część zupy jest już miękka, liście i łodygi myjemy, kroimy na paseczki dodajemy do reszty warzyw. Następnie obieramy ziemniaki, umyte kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy wszystkie składniki są już miękkie, dodajemy do nich zahartowaną śmietanę / jeśli chcemy aby zupa była ciut gęściejsza dodajemy do śmietany łyżkę mąki pszennej /. Całość zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i około 2-3 łyżki octu. Podajemy z pieczywem.

To smaki naszego domu rodzinnego. Żadna wiosna nie może się bez nich obejść.

Polecamy!!!

Komentarze

Popularne posty