Zupa z kalarepy
kuchniatozamalo.blogspot.com
Wiosna zawsze będzie nam się kojarzyła z młodymi warzywami. Na pierwszy rzut młodych witaminek znalazłyśmy kalarepkę. Oto nasza wersja zupy na bazie tego super warzywa. Bardzo pożywna i sycąca. Świetnie nadaje się na obiad jednodaniowy.
Składniki
dla 4-6 osób
- 2 pęczki młodej kalarepy / ważne, żeby było dużo zielonych świeżych liści /,
- 1 marchew,
- 5-6 ziemniaków,
- 0,5 kg kości wieprzowych,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 duża łyżka masła,
- sól, pieprz.
Kości myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości. Kości wyciągamy z garnka, mięso jeśli lubimy możemy obrać i dodać do zupy. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. dodajemy do wywaru. Jeśli kalarepa ma bulwy to również je obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy te dwa warzywa są już miękkawe, myjemy i kroimy w paseczki liście kalarepy dodając je do reszty zupy. W czasie gdy się wszystko gotuje obieramy ziemniaki i kroimy je jak resztę w kostkę Dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Z masła i mąki w rondelku robimy złotą zasmażkę. Gdy jest gotowa zalewamy ją odrobiną wody i dodajemy do zupy. Całość zupy zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pieczywem najlepiej posmarowanym masłem.
Idealna wiosenna zupka.
Smacznego.
Wiosna zawsze będzie nam się kojarzyła z młodymi warzywami. Na pierwszy rzut młodych witaminek znalazłyśmy kalarepkę. Oto nasza wersja zupy na bazie tego super warzywa. Bardzo pożywna i sycąca. Świetnie nadaje się na obiad jednodaniowy.
Składniki
dla 4-6 osób
- 2 pęczki młodej kalarepy / ważne, żeby było dużo zielonych świeżych liści /,
- 1 marchew,
- 5-6 ziemniaków,
- 0,5 kg kości wieprzowych,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- 1 duża łyżka masła,
- sól, pieprz.
Kości myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy do miękkości. Kości wyciągamy z garnka, mięso jeśli lubimy możemy obrać i dodać do zupy. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę. dodajemy do wywaru. Jeśli kalarepa ma bulwy to również je obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy te dwa warzywa są już miękkawe, myjemy i kroimy w paseczki liście kalarepy dodając je do reszty zupy. W czasie gdy się wszystko gotuje obieramy ziemniaki i kroimy je jak resztę w kostkę Dodajemy do zupy. Całość gotujemy do miękkości. Z masła i mąki w rondelku robimy złotą zasmażkę. Gdy jest gotowa zalewamy ją odrobiną wody i dodajemy do zupy. Całość zupy zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pieczywem najlepiej posmarowanym masłem.
Idealna wiosenna zupka.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz