Łopatka faszerowana z młodą kapustą
kuchniatozamalo.blogspot.com
Nie macie pomysłu na niedzielny obiad. Oto nasza propozycja, łopatka wieprzowa podana z białą młodą kapustą i białymi kluskami. Z łopatki miały być zrobione początkowo tradycyjne rolady ale jak zwykle u nas pomysły rodzą się w trakcie gotowania. Nie żałujemy decyzji bo wyszło również pysznie a trochę inaczej.
Składniki
dla 4-6 osób
- do 1,5 kg łopatki wieprzowej, jak najmniej przerastanej tłuszczem,
- 10 dag. boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 5-6 pieczarek,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka, można również użyć marynaty do mięsa wieprzowego,
- rękaw do pieczenia.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy starty żółty ser, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso płuczemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy w mięsie głęboką kieszeń. Wkładamy nasz farsz, mocno go ubijając w środku. Całość związujemy sznurkiem abo nic nie wypadło. Powstałą roladę posypujemy dowolnymi przyprawami. Wkładamy do rękawa. Możemy obok mięsa ułożyć 1 cebulę i 2-3 ząbki czosnku dla aromatu sosu który powstanie. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
Składniki na kapustę
dla 4-6 osób
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 1 łyżka smalcu lub stopionej słoniny,
- 5-6 łyżek octu,
- pół pęczka koperku zielonego,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Na koniec gotowania wlewamy ocet. Po około 10 minutach kapustę odcedzamy na sicie. W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na smalcu do zrumienienia. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy smażony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chwilkę jeszcze całość dusimy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojony świeży koperek zielony.
Podajemy z kluskami lub ziemniakami i sosem.
Pyszny obiad gotowy.
Polecamy.
Nie macie pomysłu na niedzielny obiad. Oto nasza propozycja, łopatka wieprzowa podana z białą młodą kapustą i białymi kluskami. Z łopatki miały być zrobione początkowo tradycyjne rolady ale jak zwykle u nas pomysły rodzą się w trakcie gotowania. Nie żałujemy decyzji bo wyszło również pysznie a trochę inaczej.
Składniki
dla 4-6 osób
- do 1,5 kg łopatki wieprzowej, jak najmniej przerastanej tłuszczem,
- 10 dag. boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 5-6 pieczarek,
- 3 łyżki startego żółtego sera,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka, można również użyć marynaty do mięsa wieprzowego,
- rękaw do pieczenia.
Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy starty żółty ser, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso płuczemy, osuszamy. Długim ostrym nożem robimy w mięsie głęboką kieszeń. Wkładamy nasz farsz, mocno go ubijając w środku. Całość związujemy sznurkiem abo nic nie wypadło. Powstałą roladę posypujemy dowolnymi przyprawami. Wkładamy do rękawa. Możemy obok mięsa ułożyć 1 cebulę i 2-3 ząbki czosnku dla aromatu sosu który powstanie. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
Składniki na kapustę
dla 4-6 osób
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 20 dag boczku wędzonego,
- 1 łyżka smalcu lub stopionej słoniny,
- 5-6 łyżek octu,
- pół pęczka koperku zielonego,
- sól, pieprz, cukier.
Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Na koniec gotowania wlewamy ocet. Po około 10 minutach kapustę odcedzamy na sicie. W tym czasie boczek i cebulę kroimy w kosteczkę. Smażymy na smalcu do zrumienienia. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy smażony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Chwilkę jeszcze całość dusimy na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy pokrojony świeży koperek zielony.
Podajemy z kluskami lub ziemniakami i sosem.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz