Zupa neapolitańska
kuchniatozamalo.blogspot.com
Zupa neapolitańska oczywiście po naszemu, czyli po pewnych zmianach w przepisie podstawowym.
Zupa o pięknym żółtym kolorze i przepysznym ziołowym aromacie. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna. Niejedno podniebienie ją polubi.
Składniki
dla 4-6 osób
- 1 duża marchew,
- 30 dag pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 3 litry dowolnego bulionu,
- 15 dag sera żółtego,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki śmietany 30%,
- sól, pieprz, cząber, oregano.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy, możemy je również potrzeć albo pokroić w plasterki. Wkładamy warzywa do garnka w którym będziemy ostatecznie gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę całość smażymy. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną zalewamy je bulionem. Dodajemy cząber i oregano. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty żółty ser i czekamy aż się rozpuści. Śmietanę mieszamy z żółtkami w osobnym naczyniu. Musimy tę mieszankę przed wlaniem do zupy zahartować aby żółtko nam się nie ścięło. W tym celu dolewamy do tej mieszanki powolutku trochę gorącej zupy ( około pół szklanki ), po czym mieszankę wlewamy powoli do pozostałej zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy z dowolnym makaronem.
Zupa warta spróbowania!
Zupa neapolitańska oczywiście po naszemu, czyli po pewnych zmianach w przepisie podstawowym.
Zupa o pięknym żółtym kolorze i przepysznym ziołowym aromacie. Prosta w przygotowaniu a bardzo smaczna. Niejedno podniebienie ją polubi.
Składniki
dla 4-6 osób
- 1 duża marchew,
- 30 dag pieczarek,
- 1 łyżka masła,
- 3 litry dowolnego bulionu,
- 15 dag sera żółtego,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki śmietany 30%,
- sól, pieprz, cząber, oregano.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki obieramy, możemy je również potrzeć albo pokroić w plasterki. Wkładamy warzywa do garnka w którym będziemy ostatecznie gotować zupę. Dodajemy masło i chwilkę całość smażymy. Gdy warzywa puszczą sok i zmiękną zalewamy je bulionem. Dodajemy cząber i oregano. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy starty żółty ser i czekamy aż się rozpuści. Śmietanę mieszamy z żółtkami w osobnym naczyniu. Musimy tę mieszankę przed wlaniem do zupy zahartować aby żółtko nam się nie ścięło. W tym celu dolewamy do tej mieszanki powolutku trochę gorącej zupy ( około pół szklanki ), po czym mieszankę wlewamy powoli do pozostałej zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zupę podajemy z dowolnym makaronem.
Zupa warta spróbowania!
Komentarze
Prześlij komentarz