Babeczki waniliowe "podpatrzone"

                                                                                                      kuchniatozamalo.blogspot.com

Nasze dzieci uwielbiają babeczki. Przepisów na nie mamy wiele, ale wciąż próbujemy nowych. Tym razem przepis zapożyczony ze strony Prześlij przepis. Wyszły pyszne, na pewno będziemy je robić częściej z różnymi dodatkami, szczególnie że są szybkie w przygotowaniu i długo zachowują świeżość. Można je zabrać na piknik czy wycieczkę za miasto.

Składniki 
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka,

- szczypta soli.

W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.


Foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 25 min. do tzw. suchego patyczka.




Gotowe babeczki polewamy polewą z  czekolady polewą lub posypujemy cukrem pudrem.
Możemy też do każdej babeczki przed pieczeniem włożyć po kostce czekolady lub włożyć w środek dżem lub konfitury. 

Polecamy.

Komentarze

Popularne posty