Leczo z papryki igołomskiej
kuchniatozamalo.blogspot.com
Danie z serii 50 twarzy papryki. Nasza ulubiona wersja lecza przyrządzona z żółtej papryki igołomskiej.Nie wiem dlaczego ale to nasza ulubiona odmiana. Ma specyficzny smak i aromat. Używamy jej głównie do właśnie do lecza i faszerowania.
Składniki
- 1 kg papryki igołomskiej,
- 2 duże cebule,
- 1 puszka pomidorów krojonych lub 3 duże pomidory świeże,
- 4 kiełbasy wędzone lub 4 grube parówki,
- 3 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka.
Paprykę obieramy z szypułek i gniazd nasiennych. Kroimy w paseczki.
Pozostałe składniki kroimy w kostkę. Wszystko razem wrzucamy do garnka. Nie potrzebujemy dodatkowego tłuszczu ponieważ wszystkie składniku puszczą swoje składniki podczas duszenia.
Dusimy całość do miękkości papryki.
Podajemy z pieczywem lub jako farsz do naleśników, dodatek do placków ziemniaczanych, pure z ziemniaków a nawet jako sos do ryżu.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz