Kurczak na ryżu

                                                                                                        kuchniatozamalo.blogspot.com


Następne danie z typu podpatrzonych na internecie z delikatną naszą modyfikacją. Udka z kurczaka pieczone na surowym ryżu. Chodziło to danie za nami od dłuższego czasu ale jakoś nie było okazji. Wczoraj jednak zabrakło nam pomysłu na obiad więc wykorzystałyśmy okazję. Wyszło bardzo pyszne, każdy jadł dokładkę.

- 4-6 udek z kurczaka,
- 2 szklanki ryżu,
- 6 szklanek wody,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 przecier pomidorowy około 200 g,
- 1 czerwona papryka,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka i ostra.

Kurczaki myjemy i suszymy. Na formę lub blaszkę z pieca wysypujemy surowy ryż. Następnie kroimy cebulę i paprykę w kostkę. rozsypujemy na ryżu.


Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słoik przecieru pomidorowego. Możemy to zagotować. Dodajemy przyprawy, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego. Opcjonalnie możemy dodać 1 łyżeczkę Vegety lub rozpuścić 1 kostkę rosołową.  Na ryżu układamy osuszone udka.


Całość delikatnie oprószamy ostrą papryką. Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około półtorej godziny.


Podajemy z dowolną surówką.
Danie jest naprawdę bardzo pyszne i aromatyczne. Ryż jest miękki i sypki. Kurczak rozpływa się w ustach.

Polecamy.





Komentarze

Popularne posty