Konfitura z czarnej porzeczki

                                                                                                       kuchniatozamalo.blogspot.com

Lato to idealny czas na przetwory. Będą one przypominały nam ciepłe chwile w zimowe wieczory.
Konfitura z czarnej porzeczki z naszego ogrodu. Wspaniała i pachnąca.

Składniki
- 1 kg czarnej porzeczki,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 szklanki wody.

Porzeczki obieramy z zielonych szypułek. Przesypujemy na sito i płuczemy. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier. Mieszamy o odstawiamy na minimum 2 godziny. Gdy porzeczka puści nam trochę soku, dodajemy wodę i wstawiamy na piec. Dusimy całość do momentu aż cała woda odparuje i owoce się rozpadną. Jeśli nie lubimy dużych kawałków owoców, możemy całość zblendować na gładką masę. My jednak wolimy jak owoce są widoczne w konfiturze. Konfiturę przekładamy do słoików, zakręcamy mocno i pasteryzujemy. Najprostszym sposobem pasteryzacji jest włożenie słoików do garnka na dnie którego układamy ściereczkę i zalewamy do 3/4 wysokości słoików wodą. Gotujemy całość przez około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Wieczka ze słoików muszą być wybrzuszone.

Konfiturę taka możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, jako masa do przełożenia ciast, polewa do deserów. Resztę pomysłów pozostawiamy Waszej fantazji.

Polecamy!!!


Komentarze

Popularne posty