Kompot z czarnej porzeczki
kuchniatozamalo.blogspot.com
Lato to nie tylko czas wakacyjnych wyjazdów ale czas na letnie przetwory. Kompoty to podstawa, szczególnie jak owoce rosną na własnym ogrodzie. Miło w zimowy czas otworzyć słoik i przypomnieć sobie letni czas.
Składniki
na 4 litrowe słoiki
- 2 kg czarnej porzeczki,
- 16 łyżek cukru.
Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy na sicie. Słoki do przetworów wyparzamy gorącą wodą. Porzeczki przesypujemy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru następnie zalewamy zimną wodą do pełna.
Lato to nie tylko czas wakacyjnych wyjazdów ale czas na letnie przetwory. Kompoty to podstawa, szczególnie jak owoce rosną na własnym ogrodzie. Miło w zimowy czas otworzyć słoik i przypomnieć sobie letni czas.
Składniki
na 4 litrowe słoiki
- 2 kg czarnej porzeczki,
- 16 łyżek cukru.
Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy na sicie. Słoki do przetworów wyparzamy gorącą wodą. Porzeczki przesypujemy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru następnie zalewamy zimną wodą do pełna.
Słoiki mocno zakręcamy.
Do dużego garnka wkładamy na dno ścierkę, następnie układamy słoiki. Nie mogą się stykać podczas gotowania. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy całość około 15-20 min. od momentu zagotowania wody. Zostawiamy do wystudzenia. Idealnie pasteryzowane kompoty to te, która mają wybrzuszone wieczka słoików i owoce podniosą się do góry .
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz