Kompot z czarnej porzeczki

                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Lato to nie tylko czas wakacyjnych wyjazdów ale czas na letnie przetwory. Kompoty to podstawa, szczególnie jak owoce rosną na własnym ogrodzie. Miło w zimowy czas otworzyć słoik i przypomnieć sobie letni czas.

Składniki
na 4 litrowe słoiki
- 2 kg czarnej porzeczki,
- 16 łyżek cukru.

Porzeczki obieramy z szypułek i płuczemy na sicie. Słoki do przetworów wyparzamy gorącą wodą. Porzeczki przesypujemy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru następnie zalewamy zimną wodą do pełna.


Słoiki mocno zakręcamy. 

Do dużego garnka wkładamy na dno ścierkę, następnie układamy słoiki. Nie mogą się stykać podczas gotowania. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy całość około 15-20 min. od momentu zagotowania wody. Zostawiamy do wystudzenia. Idealnie pasteryzowane kompoty to te, która mają wybrzuszone wieczka słoików i owoce podniosą się do góry .

Polecamy.




   

Komentarze

Popularne posty