Sałatka z fasolki szparagowej
kuchniatozamalo.blogspot.com
Nietypowa sałatka z fasoli szparagowej z pomidorami, sosem musztardowym i smażonym boczkiem. Brzmi dziwnie a smakuje wyśmienicie. Wspaniały dodatek do letnich obiadków a nawet jako dodatek do grilla.
Składniki
- 60 - 70 dag fasoli szparagowej żółtej lub zielonej lub mieszanej,
- 2 duże mięsiste pomidory,
- 1 cebula,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki octu,
- sól, pieprz, cukier.
Fasolkę szparagową obieramy, płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej i osłodzonej wodzie ( ok. 1 łyżeczka cukru na tę ilość fasolki wystarczy ). Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej, dodajemy boczek i mocno go rumienimy. Studzimy.
Do miseczki wkładamy musztardę, ocet, odrobinę soli i pieprzu i szczyptę cukru. Zlewamy do tego tłuszcz pozostały ze smażenia boczku. Mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Pomidory myjemy, kroimy w pół-plasterki. Układamy na płaskim talerzu.
Na pomidory wykładamy ostudzoną fasolkę.
Fasolkę polewamy sosem musztardowym z cebulą na koniec posypujemy całość zrumienionym boczkiem.
Idealny dodatek do wszystkich mięs i wędlin.
Polecamy!!!
Komentarze
Prześlij komentarz