Zupa z fasoli szparagowej
kuchniatozamalo.blogspot.com
Słodko-kwaśna zupa z fasolki szparagowej o cudownym aromacie cząbru. U nas w domach potocznie zwana zupą " kajakową ". Ta śmieszna nazwa wzięła swój początek w latach 80, gdyż nasza mama krojąc fasolkę tworzyła z niej coś na kształt właśnie kajaka.
Składniki
4-6 osób
- około 70 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej,
- 1 duża marchew,
- 4-5 ziemniaki,
- 3 litry wywaru z kości wieprzowych lub z drobiu,
- 1/4 kostki masła,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, cząber, cukier, ocet.
Do gorącego wywaru z kości wkładamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Następnie myjemy i kroimy w plastry obraną fasolę szparagową.
Słodko-kwaśna zupa z fasolki szparagowej o cudownym aromacie cząbru. U nas w domach potocznie zwana zupą " kajakową ". Ta śmieszna nazwa wzięła swój początek w latach 80, gdyż nasza mama krojąc fasolkę tworzyła z niej coś na kształt właśnie kajaka.
Składniki
4-6 osób
- około 70 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej,
- 1 duża marchew,
- 4-5 ziemniaki,
- 3 litry wywaru z kości wieprzowych lub z drobiu,
- 1/4 kostki masła,
- 2-3 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz, cząber, cukier, ocet.
Do gorącego wywaru z kości wkładamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Następnie myjemy i kroimy w plastry obraną fasolę szparagową.
Jeśli pokroimy ją ukośnie otrzymamy słynne "kajaki". Gdy marchew jest miękka dokładamy do garnka fasolkę i gotujemy ją do miękkości. Do dajemy również roztarty suszony cząber. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
W międzyczasie przygotowujemy z masła i mąki złotą zasmażkę. Gdy jest gorąca zalewamy ją szklanką zimnej wody i przelewamy do gotującej się zupy. Zagotowujemy całość. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest mało wyrazista możemy jeszcze dodać cząber. Musi nim mocno pachnieć. Na koniec smak zupy podkręcamy odrobiną cukru i octu.
Podajemy z pieczywem.
Rewelacyjna zupa na początek wakacji.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz