Kajmakowy sernik na zimno

                                                                                                  Kuchniatozamalo.blogspot.com

Serniczek dobry jest na wszystko. Latem bardziej polecam serniki na zimno z owocami, jesienią
i zimą wolę coś bardziej konkretnego. Ten zawsze się udaje, jest niezbyt słodki, bardzo lekki
i puszysty a herbatniki nadają mu delikatnej chrupkości. Jak tu się nie skusić.


Składniki na tortownicę 26-28 cm.

Składniki na spód
- 250 g ciastek owsianych,
- 150 g masła roztopionego.

Składniki na masę serową
- 1 kg sera z wiaderka,
- 330 ml śmietany 30%,
- 1 szklanka mleka,
- 200 g masy kajmakowej z puszki,
- opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu,
- 4 łyżki cukru pudru,
- szczypta soli.

Polewa
- 200 g masy kajmakowej z puszki,
- 5 łyżek mleka.

Herbatniki rozdrabniamy na miazgę. Dodajemy do nich roztopione masło. Mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy. Ja zawsze wykładam uprzednio tortownicę folią aluminiową, aby nie przechodziły z niej zapachy na ciasto. Mocno ugniatamy.

W garnuszku zagotowujemy mleko, wsypujemy żelatynę, mieszamy tak długo, aby nie było grudek
i pozostawiamy do wystygnięcia. W między czasie ser przekładamy do miksera. Ucieramy go z cukrem pudrem i masą kajmakową i szczyptą soli na gładką masę. W osobnej misce ubijamy naszą śmietankę na sztywno. Łączymy masę serową z ubitą śmietaną a następnie wlewamy naszą rozpuszczoną żelatynę. Całość moment miksujemy, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Tak przygotowaną masę wylewamy na nasz spód z herbatników.
Wkładamy do lodówki do zastygnięcia na około 3 godziny.

W kąpieli wodnej rozgrzewamy masę kajmakową dodając do niej około 5 łyżek mleka.
Gdy polewa jest gładka i najlepiej w temperaturze pokojowej, polewamy nią nasz serniczek. Wkładamy jeszcze na moment do lodówki.

Idealny sernik do popołudniowej kawki.

Spróbujcie sami.

Komentarze

Popularne posty