Sos z podgrzybków
Kuchniatozamalo.blogspot.com
Jesień w pełni, sezon grzybowy trwa. Przepis na sos grzybowy już podawałam wcześniej. Dzisiaj sos z podgrzybków ale trochę inaczej. Dodanie żółtek sprawia, że sos staje się jeszcze bardziej kremowy i aksamitny w smaku.
Składniki
- 500 g podgrzybków lub innych grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 2 żółtka,
- około 300 ml. śmietanki 30%,
- pietruszka zielona,
- 50 g. masła,
- sól, pieprz.
Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dusimy całość do miękkości na maśle. Następnie mieszamy żółtka ze śmietanką. Dodajemy parę łyżek gorących grzybów do śmietanki aby ją zahartować i nie zrobić jajecznicy. Przelewamy śmietankę do pozostałych gotujących się grzybów. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając. Doprawiamy solą
i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.
Ten bardzo smaczny sos możemy wykorzystać jako dodatek do wielu potraw np. do kopytek, klusek, ryżów, makaronów.
Jesień w pełni, sezon grzybowy trwa. Przepis na sos grzybowy już podawałam wcześniej. Dzisiaj sos z podgrzybków ale trochę inaczej. Dodanie żółtek sprawia, że sos staje się jeszcze bardziej kremowy i aksamitny w smaku.
Składniki
- 500 g podgrzybków lub innych grzybów leśnych,
- 1 cebula,
- 2 żółtka,
- około 300 ml. śmietanki 30%,
- pietruszka zielona,
- 50 g. masła,
- sól, pieprz.
Grzyby czyścimy. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Dusimy całość do miękkości na maśle. Następnie mieszamy żółtka ze śmietanką. Dodajemy parę łyżek gorących grzybów do śmietanki aby ją zahartować i nie zrobić jajecznicy. Przelewamy śmietankę do pozostałych gotujących się grzybów. Chwilkę gotujemy cały czas mieszając. Doprawiamy solą
i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę.
Ten bardzo smaczny sos możemy wykorzystać jako dodatek do wielu potraw np. do kopytek, klusek, ryżów, makaronów.
Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz