Tarta ze szpinakiem
Kuchniatozamalo.blogspot.com
Tarta ze szpinakiem z wykorzystaniem naszego ciasta na paszteciki. Jestem miłośniczką i tart
i szpinaku pod każdą postacią. To bardzo prosta a zarazem bardzo smaczna wersja tarty ze szpinakiem i serem feta. Bardzo aromatyczna, idealna na jesienne wieczory.
Składniki
- Ciasto jak na paszteciki z poprzedniego postu z 1/4 porcji.
Farsz
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany 18 %,
- 125 g sera feta,
- 200 g mielonej mozzarelli lub tartego żółtego sera,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy zamrożony szpinak. Dusimy aż odparuje z niego woda. Studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy surowe jajka, przeciśnięty przez prasę czosnek, śmietanę, pokrojoną w kostkę fetę i połowę naszego sera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z ciastem postępujemy jak przy pieczeniu tarty tradycyjnej. Formę smarujemy masłem, wykładamy na nią rozwałkowane ciasto na grubość ok. 5 mm. Nakłuwamy widelcem spód. Zabezpieczamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy podpieczony spód. Usuwamy nasze obciążenie. Wlewamy nasz farsz następnie posypując wierzch resztą sera.
Tarta ze szpinakiem z wykorzystaniem naszego ciasta na paszteciki. Jestem miłośniczką i tart
i szpinaku pod każdą postacią. To bardzo prosta a zarazem bardzo smaczna wersja tarty ze szpinakiem i serem feta. Bardzo aromatyczna, idealna na jesienne wieczory.
Składniki
- Ciasto jak na paszteciki z poprzedniego postu z 1/4 porcji.
Farsz
- 400 g mrożonego szpinaku,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany 18 %,
- 125 g sera feta,
- 200 g mielonej mozzarelli lub tartego żółtego sera,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa.
Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy zamrożony szpinak. Dusimy aż odparuje z niego woda. Studzimy. Do masy szpinakowej dodajemy surowe jajka, przeciśnięty przez prasę czosnek, śmietanę, pokrojoną w kostkę fetę i połowę naszego sera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z ciastem postępujemy jak przy pieczeniu tarty tradycyjnej. Formę smarujemy masłem, wykładamy na nią rozwałkowane ciasto na grubość ok. 5 mm. Nakłuwamy widelcem spód. Zabezpieczamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą lub grochem. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmujemy podpieczony spód. Usuwamy nasze obciążenie. Wlewamy nasz farsz następnie posypując wierzch resztą sera.
Zapiekamy ponownie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Tarta gotowa do podania.
Możemy podać na gorąco jak i na zimno. Na pewno znajdą się miłośnicy tej potrawy.
Polecam serdecznie.
Komentarze
Prześlij komentarz