Drożdżowe łódeczki ze szpinakiem
kuchniatozamalo.blogspot.com
Przepyszny pomysł na ciepłą kolację podpatrzony w internecie. Łódeczki z ciasta drożdżowego nadziewane szpinakiem z mozzarellą i pomidorami. Po upieczeniu długo zachowują swoją świeżość. Są aromatyczne i rozpływają się w ustach. Jest to również świetny zamiennik dla kanapek do pracy.
Składniki
na 6-8 porcji
- 50 dag maki pszennej,
- pół paczki drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- około 200 ml ciepłej wody,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 3 łyżki oleju,
- sól.
Drożdże przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aż drożdże staną się płynne. Następnie dolewamy około 50 ml letniej wody. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż drożdże zaczną pracować i potroją swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, śmietanę, olej, sól. Przekładamy nasz zaczyn oraz po odrobinie dolewamy resztę letniej wody. Zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste. Odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na około godzinkę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki
- 500 dag mrożonego szpinaku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g startej mozzarelli,
- 1 jajko,
- 1 pomidor,
- sól, pieprz.
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie szklimy. Następnie dodajemy mrożony szpinak. Dusimy na wolnym ogniu aż się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna dodajemy do niej jedno jajko i połowę mozzarelli.
Ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilkę, dzielimy na 6 - 8 części. Z każdej części formujemy łódeczkę. Łódeczki układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Do środka wkładamy nasz farsz. Na wierzch układamy plastry pomidora oraz posypujemy pozostałą mozzarellą.
Świetnie smakuje podane z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Przepyszny pomysł na ciepłą kolację podpatrzony w internecie. Łódeczki z ciasta drożdżowego nadziewane szpinakiem z mozzarellą i pomidorami. Po upieczeniu długo zachowują swoją świeżość. Są aromatyczne i rozpływają się w ustach. Jest to również świetny zamiennik dla kanapek do pracy.
Składniki
na 6-8 porcji
- 50 dag maki pszennej,
- pół paczki drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- około 200 ml ciepłej wody,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 3 łyżki oleju,
- sól.
Drożdże przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę cukru. Mieszamy aż drożdże staną się płynne. Następnie dolewamy około 50 ml letniej wody. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż drożdże zaczną pracować i potroją swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, śmietanę, olej, sól. Przekładamy nasz zaczyn oraz po odrobinie dolewamy resztę letniej wody. Zagniatamy ciasto. Powinno być sprężyste. Odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką na około godzinkę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Składniki
- 500 dag mrożonego szpinaku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 250 g startej mozzarelli,
- 1 jajko,
- 1 pomidor,
- sól, pieprz.
Na patelnię wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Delikatnie szklimy. Następnie dodajemy mrożony szpinak. Dusimy na wolnym ogniu aż się rozmrozi i odparuje z niego nadmiar wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest chłodna dodajemy do niej jedno jajko i połowę mozzarelli.
Ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilkę, dzielimy na 6 - 8 części. Z każdej części formujemy łódeczkę. Łódeczki układamy na posmarowanej tłuszczem blasze. Do środka wkładamy nasz farsz. Na wierzch układamy plastry pomidora oraz posypujemy pozostałą mozzarellą.
Całość pieczemy w piekarniku zagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut aż całość się zrumieni a ser rozpuści.
Świetnie smakuje podane z sosem czosnkowym.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz