Gulasz a'la węgierski z indyka
kuchniatozamalo.blogspot.com
Często jak widzimy ładny kawałek mięsa w sklepie to go po prostu kupujemy a dopiero potem dorabiamy do tego resztę. Tak było i tym razem. Kupiłyśmy kawałek mięsa z uda indyka. Długo myślałyśmy co z tym zrobić. Padło na gulasz prawie węgierski. Super jednogarnkowe danie.
Składniki
dla 4-6 osób
- około 1 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości,
- 3 kolory papryki ( żółta, czerwona, zielona ),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 ziemniaki,
- 2 pomidory,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 5 łyżek oleju,
- kminek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na oleju. Po kolei wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, kminek i paprykę słodką i ostrą. Następnie pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Kolejne dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusimy wszystko na wolnym ogniu aż zmięknie. Gdyby warzywa puściły zbyt mało wody, możemy dolać odrobinę wody. Do całości dodajemy przecier pomidorowy, który nam gulasz delikatnie zagęści. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Podajemy z chlebem lub czeskimi knedliczkami.
Polecamy.
Często jak widzimy ładny kawałek mięsa w sklepie to go po prostu kupujemy a dopiero potem dorabiamy do tego resztę. Tak było i tym razem. Kupiłyśmy kawałek mięsa z uda indyka. Długo myślałyśmy co z tym zrobić. Padło na gulasz prawie węgierski. Super jednogarnkowe danie.
Składniki
dla 4-6 osób
- około 1 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości,
- 3 kolory papryki ( żółta, czerwona, zielona ),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4-5 ziemniaki,
- 2 pomidory,
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
- 5 łyżek oleju,
- kminek, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, chilli.
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na oleju. Po kolei wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, kminek i paprykę słodką i ostrą. Następnie pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Kolejne dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusimy wszystko na wolnym ogniu aż zmięknie. Gdyby warzywa puściły zbyt mało wody, możemy dolać odrobinę wody. Do całości dodajemy przecier pomidorowy, który nam gulasz delikatnie zagęści. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Podajemy z chlebem lub czeskimi knedliczkami.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz