Risotto

                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Coś na szybko i dla tych którzy nie mają pomysłu na obiad albo kolację. Uproszczona wersja risotto.
Niewiele składników, jedna patelnia i w 20 minut mamy ciepły posiłek na stole.


Składniki
dla 4 osób
- 30 dag ryżu suchego,
- 15 dag boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka masła,
- 10 dag sera żółtego,
- około 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
- łyżka pietruszki zielonej,
- sól, pieprz.

Na głęboką patelnię wlewamy olej. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i skrojony w drobną kosteczkę boczek. Delikatnie smażymy. Dodajemy do całości suchy ryż. Smażymy aż ryż stanie się przeźroczysty. Następnie  podlewamy całość bulionem. Dusimy do miękkości ryżu, jeśli masa jest zbyt zbita, podlewamy ponownie rosołem. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy pietruszkę zieloną i starty żółty ser oraz łyżkę masła. Całość gotujemy do momentu kiedy ser i masło się roztopią.

Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty