Zupa z kapusty włoskiej

                                                                                                       kuchniatozamalo.blogspot.pl

Kolejny pomysł na wiosenną zupę. Tym razem pod nóż i do garnka trafiła młoda włoska kapusta. Bardzo delikatna w smaku i bardzo smaczna. Obowiązkowa pozycja w wiosennym menu.

Składniki
dla 4-6 osób
-1/2 kapusty włoskiej,
- 1 marchew,
- 4-5 ziemniaków,
- zielony koperek,
- 3 litry bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz, kminek.

Go garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchew. Dodajemy szczyptę kminku. Następnie szatkujemy kapustę włoską i obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Gdy marchew jest miękka dodajemy włoską kapustę i ziemniaki. Kapusta ta jest bardzo delikatna i szybko robi się miękka więc potrzebuje niewiele czasu na ugotowanie. W tym czasie z masła i mąki robimy delikatną zasmażkę. Zasmażkę hartujemy odrobiną gorącej zupy. Gdy warzywa są całkiem miękkie, wlewamy zasmażkę do zupy. Wsypujemy pokrojony koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.


Komentarze

Popularne posty