Zupa tajska z ryżem
kuchniatozamalo.blogspot.com
Pikantna zupa tajska pełna ciekawych azjatyckich i orientalnych aromatów. Rozgrzewająca i sycąca. Nie jest to w pełni nasz przepis a jedynie trochę pod nas zmodyfikowany a podpatrzyłyśmy go na Smakerze. Tak zasmakowało wszystkim, że teraz to jedna z ulubionych zupek.
Składniki
dla 4 osób
- 30 dag fileta z kurczaka,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- ok. 1 litra dowolnego bulionu,
- 2 woreczki dowolnego ryżu,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 limonka lub cytrynka,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka trawy cytrynowej ( może być suszona ),
- 1 łyżka pasty curry zielonej lub czerwonej,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 ząbki czosnku,
- cebulka zielona,
- 3-4 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy go w kostkę, dodajemy do niego suche curry, odrobinę soli i pieprzu, olej oraz kropel soku z limonki lub cytryny. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W osobnym garnku w którym będzie się gotowała ostatecznie nasza zupa podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego mleko kokosowe, cały czas gotując dodajemy 1 papryczkę chili wraz z pestkami ( jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnej wersji możemy tej papryczki dodać tylko niewielką ilość ), starty imbir, sos sojowy, pastę curry, przeciśnięte ząbki czosnku, trawę cytrynową i startą skórkę z limonki lub cytryny.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso kurczaka do którego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czerwoną paprykę. Podsmażamy aż całość zmięknie. Następnie całość przekładamy do gotującej się zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy zupę z ugotowanym osobno ryżem oraz posypaną zieloną cebulką.
Spróbujcie chociaż raz.
Polecamy.
Pikantna zupa tajska pełna ciekawych azjatyckich i orientalnych aromatów. Rozgrzewająca i sycąca. Nie jest to w pełni nasz przepis a jedynie trochę pod nas zmodyfikowany a podpatrzyłyśmy go na Smakerze. Tak zasmakowało wszystkim, że teraz to jedna z ulubionych zupek.
Składniki
dla 4 osób
- 30 dag fileta z kurczaka,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- ok. 1 litra dowolnego bulionu,
- 2 woreczki dowolnego ryżu,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 1 limonka lub cytrynka,
- 1 papryczka chili,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka trawy cytrynowej ( może być suszona ),
- 1 łyżka pasty curry zielonej lub czerwonej,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- 2 ząbki czosnku,
- cebulka zielona,
- 3-4 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy go w kostkę, dodajemy do niego suche curry, odrobinę soli i pieprzu, olej oraz kropel soku z limonki lub cytryny. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
W osobnym garnku w którym będzie się gotowała ostatecznie nasza zupa podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego mleko kokosowe, cały czas gotując dodajemy 1 papryczkę chili wraz z pestkami ( jeśli ktoś nie lubi bardzo pikantnej wersji możemy tej papryczki dodać tylko niewielką ilość ), starty imbir, sos sojowy, pastę curry, przeciśnięte ząbki czosnku, trawę cytrynową i startą skórkę z limonki lub cytryny.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso kurczaka do którego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czerwoną paprykę. Podsmażamy aż całość zmięknie. Następnie całość przekładamy do gotującej się zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy zupę z ugotowanym osobno ryżem oraz posypaną zieloną cebulką.
Spróbujcie chociaż raz.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz