Grochówka
kuchniatozamalo.blogspot.com
Znowu wracamy do tradycyjnych naszych domowych przepisów. Grochówka naszej mamy. Prosta i bardzo pyszna zupa. Dobra szczególnie na chłodniejsze dni lub jako danie jednogarnkowe. Możemy ją przygotować w trzech opcjach. Z ziemniakami krojonymi w kostkę, makaronem lub pure ziemniaczanym.
Składniki
dla 4-6 osób
- 25 dag grochu łuskanego,
- 30 dag boczku wędzonego lub 50 dag kości wędzonych,
- 2 kiełbasy śląskie,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz, majeranek, cząber.
Boczek lub kości gotujemy do miękkości. Groch możemy opłukać i zamoczyć na noc w wodzie. Możemy też to zrobić na godzinę przed gotowaniem. Kości lub boczek wyciągamy z wywaru, dodajemy nasz groch i gotujemy do miękkości grochu, dodajemy cząber i majeranek. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gdy groch nam się rozgotuje, dodajemy do zupy ziemniaki oraz przesmażoną kiełbasę. W tym czasie przygotowujemy złotą zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę hartujemy odrobiną zimnej wody i wlewamy do zupy kiedy ziemniaki są całkiem miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem.
Możemy również zrezygnować z tradycyjnej opcji z ziemniakami w środku. Wtedy gotujemy zupę nie dodając ziemniaków tylko czystą a osobno gotujemy ziemniaki na pure lub gruby makaron i dodajemy na końcu przed podaniem na stół.
Polecamy...
Znowu wracamy do tradycyjnych naszych domowych przepisów. Grochówka naszej mamy. Prosta i bardzo pyszna zupa. Dobra szczególnie na chłodniejsze dni lub jako danie jednogarnkowe. Możemy ją przygotować w trzech opcjach. Z ziemniakami krojonymi w kostkę, makaronem lub pure ziemniaczanym.
Składniki
dla 4-6 osób
- 25 dag grochu łuskanego,
- 30 dag boczku wędzonego lub 50 dag kości wędzonych,
- 2 kiełbasy śląskie,
- 4-5 ziemniaków,
- 1 łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz, majeranek, cząber.
Boczek lub kości gotujemy do miękkości. Groch możemy opłukać i zamoczyć na noc w wodzie. Możemy też to zrobić na godzinę przed gotowaniem. Kości lub boczek wyciągamy z wywaru, dodajemy nasz groch i gotujemy do miękkości grochu, dodajemy cząber i majeranek. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na suchej patelni. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Gdy groch nam się rozgotuje, dodajemy do zupy ziemniaki oraz przesmażoną kiełbasę. W tym czasie przygotowujemy złotą zasmażkę z mąki i masła. Zasmażkę hartujemy odrobiną zimnej wody i wlewamy do zupy kiedy ziemniaki są całkiem miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z pieczywem.
Możemy również zrezygnować z tradycyjnej opcji z ziemniakami w środku. Wtedy gotujemy zupę nie dodając ziemniaków tylko czystą a osobno gotujemy ziemniaki na pure lub gruby makaron i dodajemy na końcu przed podaniem na stół.
Polecamy...
Komentarze
Prześlij komentarz