Blok czekoladowy - kryzysowa czekolada
Często wracam myślami do czasów kiedy niewiele było przyjemności na sklepowych półkach a dzieci miały wciąż ochotę na słodycze. Nasze mamy i babcie prześcigały się w pomysłach jak nam to wynagrodzić. Myślę, że to właśnie wtedy powstało najwięcej przepisów na namiastkę prawdziwej czekolady. Moją ulubioną wersją jest właśnie ta kryzysowa czekolada, której przepis z chęcią dzisiaj przedstawię a którą nadal przygotowuję dla swojej rodziny.
Składniki
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki cukru,
-1/2 szklanki wody,
- 6 łyżek kakao,
- 1 paczka mleka w proszku.
Dodatki do wyboru kto co lubi : rodzynki, migdały, każdego rodzaju orzechy, kokos, suszone owoce, połamane herbatniki lub wafelki. Można układać swoje kompozycje smakowe.
Margarynę, cukier i wodę włożyć do garnka, gotować na małym ogniu około 5-7 min. ciągle mieszając.
Zdjąć z pieca, dodać paczkę mleka wymieszaną z kakao. Mocno i energicznie wymieszać, aż masa stanie się gładka.
Dodać przygotowane dodatki wg uznania.
Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym masłem.
Schłodzić w lodówce przez 24 h.
Polecam każdemu łasuchowi :)
Komentarze
Prześlij komentarz