Pączki z dziurką


Nadszedł Andrzejkowy czas. Warto mieć jakiś sprawdzony, tani i szybki przepis na coś dobrego. Pączki z dziurką inaczej oponki lub donuty są świetnym pomysłem dla niespodziewanych gości ale również dla wszystkich domowników. Zawsze wychodzą, są smaczne i efektownie wyglądają na stole. Znikają z niego w mig.

Składniki

- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1/2 kg sera białego 3 - krotnie mielonego, opcjonalnie może być biały ser z wiaderka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1 łyżka octu lub spirytusu ( nie będzie tego czuć w cieście, zapobiega wchłanianiu oleju w ciasto podczas       pieczenia ),
- parę kropel olejku pomarańczowego, ostatnio z chęcią zastępujemy olejek Ekstraktem naturalnym
   z  Pomarańczy brazylijskiej firmy Dr. Oetker,
- olej do smażenia.


Do miski wkładamy ser, po kolei dodajemy wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie gładkie i jednolite, wałkujemy je na grubość około 0,5 cm. Wycinamy oponki.
Wlewamy olej na głęboką patelnię. Rozgrzewamy. Smażymy pączki po 2-3 min z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.


Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem albo roztopioną czekoladą.

Życzymy udanego wieczoru Andrzejkowego.

Komentarze

Popularne posty