Konfitura z dyni
Dynia to typowo jesienne warzywo. W naszym domu mało używane, szczerze mówiąc nie wiemy dlaczego.
Bardzo lubimy eksperymentować z " mało znanymi" dla nas produktami, ale jak już spróbowałyśmy to już została w naszym menu. Robimy z jej dodatkiem ciasta, zupy, babeczki, kompoty. Jest uniwersalna. Dzisiaj nowa odsłona dla nas czyli konfitura.
Składniki
- 1 kg obranej dyni,
- 1 kg cukru,
- 1 litr wody,
- 1 cytryna.
Dynię obieramy ze skóry, pestek i włókien. Odważamy kilogram. Kroimy dynię wg uznania ( kostka, słupki, plastry ). W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i gotujemy syrop około 10 minut. Dodajemy sok z całej cytryny i pokrojoną dynię. Gotujemy w całości kolejne 10 minut. Odstawiamy na parę godzin a najlepiej do następnego dnia. Drugiego dnia gotujemy konfiturę na małym ogniu do szklistości. Studzimy.
Przepyszna konfitura z dyni może być idealnym dodatkiem do racuchów, deserów i ciast. Jest przepyszna.
Komentarze
Prześlij komentarz