Bułeczki dyniowe drożdżowe z konfiturą z dyni
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Któż z nas nie lubi unoszącego się w domu zapachu pieczonego ciasta drożdżowego? Dziś w formie małych bułeczek na bazie dyni, nadzianych dyniową konfiturą. Dynia umieszczona w cieście nadaje przede wszystkim pięknego koloru i wilgotności bułeczkom, natomiast konfitura nadaje ten niesamowity smak. Można je wypełnić w zasadzie wszystkim, a rewelacyjnie smakują zarówno na zimno, jak i na gorąco. Polecamy maluszkom jako drugie śniadanie.
Składniki na rozczyn:
- 25g świeżych drożdży,
- 1/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej.
Do miseczki wkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem, wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać mąkę i wymieszać, na gładką masę. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 minut, miskę nakryć ściereczką.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki puree z dyni,
- 3 łyżki roztopionego, letniego masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- 3 łyżki cukru,
- szczypta soli.
Rozpoczynamy od przygotowania puree z dyni. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Dynię dokładnie myjemy i kroimy w plastry, usuwając miękki miąższ wraz z pestkami. Porcje dyni układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości dyni, a gotowa dynia musi być bardzo miękka. Małe i średnie dynie pieką się do miękkości około 30 minut, duże dynie, nawet około 1h. Miękką dynię studzimy i obieramy ze skórki, która schodzi z łatwością. Obraną dynię blendujemy, lub przecieramy przez sitko. Gotowe puree możemy użyć do bułeczek, a pozostały miąższ możemy zamrozić, przyda się podczas kolejnych wypieków.
Przesianą mąkę mieszamy z rozczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie z łatwością odchodziło nam od ręki. Czasami w tym celu, musimy ciasto podsypać dodatkowo mąką. Odkładamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1h i przykrywamy ściereczką.
Po około 1h ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy. Formujemy bułeczki, wielkość pozostawiamy do własnej preferencji, u nas z tej porcji wyszło 9 bułeczek. Bułeczkę spłaszczamy w dłoni i nakładamy małą łyżeczkę konfitury z dyni (polecamy tę z naszego przepisu). Bułeczkę trzeba dokładnie zlepić, by nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dosyć sporych odległościach od siebie. Bułeczki pozostawiamy jeszcze przez około 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50g masła,
- 100g mąki pszennej,
- cukier wanilinowy.
Masło roztapiamy w garnuszku, ściągamy z ognia, dodajemy mąkę i cukier wanilinowy. Ręcznie łączymy składniki i wyrabiamy kruszonkę. Gotową kruszonkę umieszczamy na bułeczkach.
Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut, aż bułeczki delikatnie się zarumienią.
Na wystudzone bułeczki nakładamy pomarańczowy lukier.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę przegotowanej wody.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz