Pieczeń z szynki w sosie chrzanowym



Dzisiaj niedziela, więc czas na coś dobrego i bardziej pracochłonnego. Pieczeń wieprzowa z szynki podana z pure ziemniaczanym w sosie chrzanowym z czerwoną kapustą w dwóch odsłonach. Przepis na pyszną kapustę podamy w osobnym poście, gdyż wymaga to specjalnej oprawy. Danie to uwielbiają całe nasze rodziny, idealnie smakuje przez cały rok.


Składniki na pieczeń
dla około 4-6 osób

- 1,2-1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek, liść laurowy,
- rękaw do pieczenia.

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Nacieramy suchymi przyprawami. Wkładamy do rękawa dodajemy obraną cebulę przekrojoną na 4 części i obrany czosnek i liść laurowy. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 1,5-2 godziny.

Składniki na sos chrzanowy

- 1 duża łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- ok 1/2 litra mleka,
- 1/2 małego słoiczka tartego chrzanu,
- sól, pieprz, cukier.

Masło dajemy do garnka, na malutkim ogniu dodajemy mąkę i mieszamy robiąc zasmażkę. Uważamy, żeby jej nie spalić tylko uzyskać delikatnie złoty kolor. Dolewamy stopniowo zimne mleko, ciągle mieszając do momentu aż sos uzyska konsystencję gęstej śmietany.  Dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Mięso kroimy w plastry, podajemy z pure z ziemniaków. Polewamy sosem chrzanowym.

Smacznej niedzieli życzymy.



Komentarze

Popularne posty