Zupa porowa z pieczarkami i mięsem mielonym
Zupa porowa zwana u nas zupą pocztową gdyż przepis został zasłyszany podczas stania w kolejce na poczcie po znaczki. Ulubiona zupa wszystkich naszych domowników a nawet znajomych ponieważ często robimy ją na rodzinne spotkania jako ciepła kolacja. Pożywna i pachnąca zupa dla każdego. Podawana z żółtym serem i grzankami zachwyci nie jedno wybredne podniebienie.
Składniki
dla 5-6 osób
- 500 dag mięsa mielonego,
- 500 dag pieczarek,
- 400 dag pory,
- 2 duże cebule,
- 2 serki topione typu Tylżycki,
- sól, pieprz, bazylia, oregano,
- 2 łyżki oleju,
- 1 bułka na grzanki,
- 1 łyżka masła,
- ser żółty.
Do garnka wlewamy olej, dodajemy mielone mięso, pokrojoną w kostkę cebulę i starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażymy około 10-15 min. Dodajemy pokrojony w plasterki por. Smażymy ok. 5 min. Dodajemy serki topione.Czekamy aż serki się rozpuszczą, dodajemy przyprawy. Zalewamy około 3 litrami gorącej wody. Gotujemy do miękkości wszystkich składników.
Bułkę kroimy w kosteczkę, smażymy grzanki ma maśle na patelni.
Ugotowaną zupę podajemy z grzankami, posypaną startym żółtym serem.
Jeśli ktoś nie przepada za grzankami, równie dobrze zupa smakuje podana z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz