Szplitry z konfiturą z dyni
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Szpliterki, to małe ciastka, które można wypełnić w zasadzie wszystkim. Przedstawiamy te zrobione na bazie twarogu, a wypełnione pyszną konfiturą z dyni. Są słodziutkie i znikają z talerza szybciej niż chipsy. Banalnie proste, a podczas ich składania można się nieźle zrelaksować.
Składniki na ciasto:
- 1 jajko,
- 250g twarogu półtłustego lub tłustego,
- 250g margaryny ( temperatura pokojowa),
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- konfitura z dyni (polecamy tę z naszego przepisu ),
- powidła śliwkowe,
- masa serowa: 100g twarogu należy wymieszać z 1 żółtkiem, oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli jest mocno klejące, można dosypać 1 łyżkę mąki. Po wyrobieniu ciasta, należy je rozwałkować na grubość ok. 3 mm. i pokroić na kwadraciki (u nas ok. 5x5mm). Na kwadraciki nakładamy po pół łyżeczki konfitury z dyni. Dla urozmaicenia szpliterki można wypełnić również powidłami śliwkowymi lub masą serową. Sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadracików z masą. Gotowe szpliterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkiej odległości od siebie. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 stopni. Pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut.
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Wystudzone szpliterki smarujemy lukrem.
Pomarańczowy lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy.
Cukier puder mieszamy z sokiem z pomarańczy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę przegotowanej wody.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz