Gulasz z żołądków drobiowych
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Wiemy, że nie każdy lubi podroby, ale my je często przyrządzamy. Są tanie, szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Można je wykorzystać do gulaszu, zupy, farszów. Proponujemy tym razem klasyczny gulasz z żołądków drobiowych podany z kaszą jęczmienną. Zastępuje on tradycyjny gulasz z mięsa a jest również bardzo dobry.
Składniki:
dla 3-4 osób
- 500 g obranych żołądków drobiowych,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka, ziele angielskie i liść laurowy,
- tłuszcz do smażenia
- łyżka mąki pszennej.
Mięso płuczemy pod zimną wodą, odcedzamy, czyścimy z ewentualnych twardych błonek. Możemy pokroić na mniejsze kawałki co polecamy gdyż szybciej są miękkie. Do garnka dajemy tłuszcz ( wg uznania : smalec, margaryna, olej ) wrzucamy przygotowane żołądki. Smażymy przez 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę i pieprz. Dusimy pod przykryciem do miękkości około 30-40 min. W garnuszku mieszamy mąkę z 1/2 szklanki wody. Można dodać do tego 3-4 łyżki mleka lub śmietany. Kiedy żołądki są już miękkie zagęszczamy zawiesiną z mąki. Doprawiamy do smaku solą. Całość zagotowujemy.
Gulasz z żołądków drobiowych możemy podać z kaszą jęczmienną, purre z ziemniaków, grubym makaronem a nawet z plackami ziemniaczanymi.
Polecamy.
Komentarze
Prześlij komentarz