Kapusta czerwona w dwóch odsłonach


Kochamy wszystkie rodzaje kapusty. Przez cały rok jest ona dla nas najlepszym dodatkiem do obiadu i nie tylko. Robimy sałatki, surówki i zupy. Podajemy ją na ciepło i zimno. Dzisiaj właśnie podamy dwa przepisy. Jedno gotowanie kapusty i dwa różne warianty - zimny i ciepły. Dla każdego coś dobrego.

Składniki
- 1 średniej wielkości czerwona kapusta,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki stołowe majonezu,
- 2 łyżki stołowe śmietany 18%,
- ocet,
- sól, pieprz, cukier,
- 1 łyżka stołowa stopionej słoniny.

Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Gdy jest już miękka, wlewamy do garnka odrobinę octu, żeby kapusta nabrała koloru który straciła podczas gotowania.
Odstawiamy na parę minut i odcedzamy całość. Dzielimy kapustę na 2 połowy.

1 wariant - kapusta duszona na ciepło.

W garnku roztapiamy słoninę, dodajemy pokrojoną w kostkę jedną cebulę, chwilkę smażymy. Dodajemy kapustę, dodajemy sól, pieprz i odrobinę cukru. Całość chwilkę dusimy. Podajemy jako ciepły dodatek.

2 wariant - kapusta w sosie śmietanowo-majonezowym.

Ugotowaną kapustę studzimy. 1 cebulę kroimy na kosteczkę, jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy wszystko do miski, dodajemy majonez wymieszany ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy na zimno.

Oby dwie propozycje na czerwoną kapustę nadają się praktycznie do każdego rodzaju mięsa oraz dodatków takich jak ziemniaki, kluski, kopytka.

Mam nadzieję, że każdy znajdzie swoją ulubioną wersję.


Komentarze

Popularne posty