Rosół z kluseczkami z kaszy manny
kuchniatozamalo.blogspot.com |
Rosół
na ok. 5 litrów wody
- skrzydło z kaczki,
- 5 skrzydełek z kurczaka,
- skrzydło z indyka,
- ok. 30 dag mięsa wołowego na rosół,
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki korzeniowe,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 1 cebulka opalona nad ogniem,
- sezonowo można dodać świeży lubczyk i liście selera,
- sól, pieprz,
- pietruszka zielona.
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Po zagotowaniu, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości mięsa. Obieramy i płuczemy warzywa, dokładamy je do wywaru mięsnego nadal gotując do miękkości warzyw. Rosół przecedzamy, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zostawiamy na delikatnym ogniu. Przygotowujemy kluseczki z kaszy manny.
Kluseczki z kaszy manny
- 2 jajka całe,
- 4-5 łyżek kaszy manny,
- sól.
W garnuszku rozbijamy całe jajka widelcem. Dodajemy kaszę manną i szczyptę soli. Energicznie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli powstałe ciasto jest zbyt rzadkie to dodajemy odrobinę więcej kaszki.
Na mocno gotujący się rosół wrzucamy powoli po pół małej łyżeczki masy kaszkowej. Kluseczki będą nabierały dość szybko większej objętości. Gotujemy całość powoli około 10 minut.
Podajemy posypane pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewką z rosołu i posiekaną świeżą natką pietruszki.
Spróbujcie, może Was też zachwyci.
Komentarze
Prześlij komentarz