Biszkopt z gruszkami
kuchniatozamalo.blogspot.com
Jeśli sezon na gruszki w pełni to nie może również zabraknąć u nas przepisu na ciasto z ich udziałem. Biszkopt przekładany galaretką z dużą ilością smażonych gruszek. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Składniki
na blaszkę około 27 x 37 cm
- 5 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 8 łyżek maki tortowej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy nadal na gładką masę a gdy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Gdy masa będzie gęsta odstawiamy mikser. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Pieczemy do 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Masa gruszkowa
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 łyżki cukru,
- około 1,5 kg gruszek,
- 1/2 cytryny.
Galaretki gotujemy w 1/2 litra wody. Gruszki obieramy ze skóry i gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Dobrze jest obierając i krojąc gruszki wrzucać je do wody zmieszanej z połową soku z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Na patelnię wlewamy około 1/2 szklanki wody, dodajemy nasze pokrojone gruszki i cukier. Dusimy gruszki do momentu aż się będą delikatnie rozpadały i odparuje się woda. Następnie ściągamy gruszki z pieca, zalewamy je ugotowanymi wcześniej galaretkami. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa ostygnie i zacznie się ścinać.
Jeśli sezon na gruszki w pełni to nie może również zabraknąć u nas przepisu na ciasto z ich udziałem. Biszkopt przekładany galaretką z dużą ilością smażonych gruszek. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Gwarantujemy, że zasmakuje każdemu.
Składniki
na blaszkę około 27 x 37 cm
- 5 jajek,
- 10 łyżek cukru,
- 8 łyżek maki tortowej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę, do której następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy nadal na gładką masę a gdy cukier się rozpuści, dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy. Gdy masa będzie gęsta odstawiamy mikser. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy ciasto na blaszkę posmarowaną tłuszczem. Pieczemy do 30 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Odstawiamy biszkopt do wystudzenia.
Masa gruszkowa
- 2 galaretki cytrynowe,
- 2 łyżki cukru,
- około 1,5 kg gruszek,
- 1/2 cytryny.
Galaretki gotujemy w 1/2 litra wody. Gruszki obieramy ze skóry i gniazd nasiennych, kroimy w kostkę. Dobrze jest obierając i krojąc gruszki wrzucać je do wody zmieszanej z połową soku z cytryny, żeby nam nie ściemniały. Na patelnię wlewamy około 1/2 szklanki wody, dodajemy nasze pokrojone gruszki i cukier. Dusimy gruszki do momentu aż się będą delikatnie rozpadały i odparuje się woda. Następnie ściągamy gruszki z pieca, zalewamy je ugotowanymi wcześniej galaretkami. Mieszamy i odstawiamy do momentu aż masa ostygnie i zacznie się ścinać.
Wystudzone ciasto kroimy wzdłuż na połowę. Gdy masa jest tężejąca wylewamy ją na biszkopt i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez około 3 godziny. Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Podajemy do kawki.
Polecamy :)
Komentarze
Prześlij komentarz