Ciasto z rabarbarem
kuchniatozamalo.blogspot.com
Typowo letni smak rabarbaru zamknięty w kruchym cieście. Udało nam się jeszcze zdobyć ostatnie pachnące łodyżki więc koniecznie trzeba je było wykorzystać. Naszym ulubionym połączeniem jest własnie rabarbar i kruche pachnące ciasto.
Składniki
na foremkę około 27x37 cm
Ciasto kruche
- 75 dag mąki pszennej,
- 20 dag cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 20 dag masła,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- gęsta śmietana do wyrobienia,
- szczypta soli.
- około 1,5 kg rabarbaru,
- cynamon,
- 3-4 łyżki cukru.
- 1 jajko.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy zimne masło, jajka, cukry, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Nożem rozdrabniamy składniki. Następnie rękami wyrabiamy ciasto. Gdy będzie bardzo suche do wyrobienia dodajemy po łyżce śmietany, aby powstało nam gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie gdy ciasto przygotowujemy owoce.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Zasypujemy cukrem i cynamonem. Odstawiamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na 2 części / 3/4 i 1/4 /. Większą wałkujemy do wielkości naszej foremki. Foremkę uprzednio oczywiście smarujemy tłuszczem aby ciasto nam nie przywarło podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy nasz rabarbar. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy na około centymetrowe paski, którym ozdobnie przykrywamy nasze ciasto. Paski ciasta smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Typowo letni smak rabarbaru zamknięty w kruchym cieście. Udało nam się jeszcze zdobyć ostatnie pachnące łodyżki więc koniecznie trzeba je było wykorzystać. Naszym ulubionym połączeniem jest własnie rabarbar i kruche pachnące ciasto.
Składniki
na foremkę około 27x37 cm
Ciasto kruche
- 75 dag mąki pszennej,
- 20 dag cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 20 dag masła,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- gęsta śmietana do wyrobienia,
- szczypta soli.
- około 1,5 kg rabarbaru,
- cynamon,
- 3-4 łyżki cukru.
- 1 jajko.
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy zimne masło, jajka, cukry, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Nożem rozdrabniamy składniki. Następnie rękami wyrabiamy ciasto. Gdy będzie bardzo suche do wyrobienia dodajemy po łyżce śmietany, aby powstało nam gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
W tym czasie gdy ciasto przygotowujemy owoce.
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na plasterki grubości około 1 cm. Zasypujemy cukrem i cynamonem. Odstawiamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy na 2 części / 3/4 i 1/4 /. Większą wałkujemy do wielkości naszej foremki. Foremkę uprzednio oczywiście smarujemy tłuszczem aby ciasto nam nie przywarło podczas pieczenia. Na ciasto wykładamy nasz rabarbar. Pozostałą część ciasta wałkujemy, kroimy na około centymetrowe paski, którym ozdobnie przykrywamy nasze ciasto. Paski ciasta smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut aż nam się ładnie zarumieni.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Polecamy do kawki!!
Komentarze
Prześlij komentarz