Chlebek bananowy
kuchniatozamalo.blogspot.com
Przepis zapożyczony z przepisów z Biedronki. Idealny pomysł na wykorzystanie bananów, które nie są już pierwszej świeżości. Do tego zawsze się super się udaje. Zapachem skusi każdego do spróbowania.
Składniki
- 3-4 dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
W jednej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, jajko, olej. Całość mieszamy.
W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i sól.
Łączymy za pomocą łyżki wszystkie składniki. Foremkę - keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Do ciasta możemy dosypać ulubione bakalie takie jak suszoną żurawinę, rodzynki, dowolne orzechy.
Smacznego.
Przepis zapożyczony z przepisów z Biedronki. Idealny pomysł na wykorzystanie bananów, które nie są już pierwszej świeżości. Do tego zawsze się super się udaje. Zapachem skusi każdego do spróbowania.
Składniki
- 3-4 dojrzałe banany,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
W jednej misce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy do nich cukier, cukier wanilinowy, jajko, olej. Całość mieszamy.
W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, sodę i sól.
Łączymy za pomocą łyżki wszystkie składniki. Foremkę - keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Do ciasta możemy dosypać ulubione bakalie takie jak suszoną żurawinę, rodzynki, dowolne orzechy.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz