Ziemniaki pieczone

                                                                                                  kuchniatozamalo.blogspot.com

Jesień w kuchni nie musi być wcale nudna. Królują w niej oczywiście ziemniaki. Nie muszą być też podane w tradycyjny sposób czyli z wody. Możemy je również pod różnymi postaciami zapiekać w piekarniku. Dzisiaj propozycja bardzo prosta, ale i bardzo efektowna. Ziemniaki zapiekane z żółtym serem i szynką oraz aromatycznymi ziołami.

Składniki
dla 4 osób
- 8 średniej wielkości ziemniaków,
- 15 dag szynki wędzonej lub baleronu,
- 15 dag sera żółtego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- sól, pieprz, czerwona papryka słodka, zioła prowansalskie.

Ziemniaki myjemy, najlepiej szczoteczką. Osuszamy. Robimy w nich nacięcia w odstępach około 5 milimetrowych. Pamiętamy o tym, aby ich nie przeciąć do końca, żeby nam się nie rozsypały. W nacięcia układamy naprzemiennie plasterek szynki i plasterek sera żółtego. Za pomocą pędzelka smarujemy ziemniaki olejem. Posypujemy solą, pieprzem, papryką i ziołami.




Układamy w formie lub naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez około 30 min. Podajemy z sosem czosnkowym lub mizerią.

Polecamy na obiad i kolację.




Komentarze

Popularne posty