Domowe ptasie mleczko
kuchniatozamalo.blogspot.com
Ptasie mleczko to nasz ulubiony smakołyk. Niewiele mu brakuje do Ptasiego mleczka z kartonika.
Przepis jest podpatrzony na internecie, trochę oczywiście przez nas zmodyfikowany ale godny polecenia.
Składniki
na foremkę około 27/37 cm
Polewa
- 6 łyżek kakao,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 10 łyżek śmietany 30%,
- szczypta soli,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1/4 szklanki wrzącej wody.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Go garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i masło. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy następnie naszą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy naszą masę białkową.
Masa
- 8 białek,
- 1 szklanka cukru,
- sok z połowy cytryny,
- olejek śmietankowy lub waniliowy,
- 3 łyżki żelatyny,
- pół szklanki wrzącej wody.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i ubijamy na gładką masę do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie wlewamy sok z cytryny i parę kropel olejku śmietankowego lub waniliowego. Następnie nie przerywając miksowania wlewamy naszą przestudzoną żelatynę. Ubijamy jeszcze chwilkę, żeby nasze składniki nam się dobrze połączyły i powstała gęsta jednolita, błyszcząca masa.
Foremkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Na dno foremki wylewamy połowę naszej polewy i równomiernie ją rozprowadzamy. Polewa zastyga w mgnieniu oka.
Ptasie mleczko to nasz ulubiony smakołyk. Niewiele mu brakuje do Ptasiego mleczka z kartonika.
Przepis jest podpatrzony na internecie, trochę oczywiście przez nas zmodyfikowany ale godny polecenia.
Składniki
na foremkę około 27/37 cm
Polewa
- 6 łyżek kakao,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki cukru,
- 10 łyżek śmietany 30%,
- szczypta soli,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1/4 szklanki wrzącej wody.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Go garnuszka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i masło. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy następnie naszą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy naszą masę białkową.
Masa
- 8 białek,
- 1 szklanka cukru,
- sok z połowy cytryny,
- olejek śmietankowy lub waniliowy,
- 3 łyżki żelatyny,
- pół szklanki wrzącej wody.
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i ubijamy na gładką masę do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie wlewamy sok z cytryny i parę kropel olejku śmietankowego lub waniliowego. Następnie nie przerywając miksowania wlewamy naszą przestudzoną żelatynę. Ubijamy jeszcze chwilkę, żeby nasze składniki nam się dobrze połączyły i powstała gęsta jednolita, błyszcząca masa.
Foremkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Na dno foremki wylewamy połowę naszej polewy i równomiernie ją rozprowadzamy. Polewa zastyga w mgnieniu oka.
Na polewę wylewamy szybko naszą masę białkową.
Na wierzch wylewamy resztę naszej polewy i rozsmarowujemy ją na całości równomiernie.
Wkładamy do lodówki na około 3-4 godziny do zastygnięcia. Następnie wyciągamy i kroimy w kostkę. Jeszcze tylko gorąca kawka i możemy się rozkoszować mięciutką pianką.
Gorąco polecamy!!!
Komentarze
Prześlij komentarz