Domowe lody II
kuchniatozamalo.blogspot.com
Przedstawiamy 3 kolejne propozycje na domowe lody przygotowane przy pomocy maszynki firmy SilverCrest. Biała czekolada, czekolada tradycyjna i ciasteczka HIT jagodowe to smaki na dzisiaj.
Oczywiście musimy wrócić do naszej bazy lodowej.
Składniki
na około 1 litr mieszanki lodowej
- 2 żółtka,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 cukry wanilinowe,
- szczypta soli.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Wlewamy 200 ml
zimnego mleka. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy wszystko ze sobą .
Biała czekolada
- 1 tabliczka białej czekolady.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją przestudzoną podczas ubijania żółtek z mlekiem i cukrem.
Czekolada
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej.
Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku czekolady białej.
Ciasteczka HIT czekoladowe z nadzieniem jagodowym.
- ok. 10 sztuk ciasteczek.
Z ciasteczkami HIT postępujemy tak samo jak w przypadku ciastek OREO. Każde ciastko otwieramy, masę ze środka ciasteczka za pomocą noża zeskrobujemy do masy jajeczno-mlecznej od razu na początku jej ucierania. Pozostałe herbatniki wkładamy do miski. Delikatnie je ubijamy tłuczkiem i odstawiamy. Dodajemy je dopiero jak nasza masa będzie już w pełni ubita i schłodzona.
To oczywiście nie koniec naszych wariacji na temat lodów.
C.D.N.
Przedstawiamy 3 kolejne propozycje na domowe lody przygotowane przy pomocy maszynki firmy SilverCrest. Biała czekolada, czekolada tradycyjna i ciasteczka HIT jagodowe to smaki na dzisiaj.
Oczywiście musimy wrócić do naszej bazy lodowej.
Składniki
na około 1 litr mieszanki lodowej
- 2 żółtka,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 cukry wanilinowe,
- szczypta soli.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Wlewamy 200 ml
zimnego mleka. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy wszystko ze sobą .
Biała czekolada
- 1 tabliczka białej czekolady.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją przestudzoną podczas ubijania żółtek z mlekiem i cukrem.
Czekolada
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej.
Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku czekolady białej.
Ciasteczka HIT czekoladowe z nadzieniem jagodowym.
- ok. 10 sztuk ciasteczek.
Z ciasteczkami HIT postępujemy tak samo jak w przypadku ciastek OREO. Każde ciastko otwieramy, masę ze środka ciasteczka za pomocą noża zeskrobujemy do masy jajeczno-mlecznej od razu na początku jej ucierania. Pozostałe herbatniki wkładamy do miski. Delikatnie je ubijamy tłuczkiem i odstawiamy. Dodajemy je dopiero jak nasza masa będzie już w pełni ubita i schłodzona.
To oczywiście nie koniec naszych wariacji na temat lodów.
C.D.N.
Komentarze
Prześlij komentarz