Domowe lody II

                                                                                                          kuchniatozamalo.blogspot.com

Przedstawiamy 3 kolejne propozycje na  domowe lody przygotowane przy pomocy maszynki firmy SilverCrest. Biała czekolada, czekolada tradycyjna i ciasteczka HIT jagodowe to smaki na dzisiaj.

Oczywiście musimy wrócić do naszej bazy lodowej.

Składniki
na około 1 litr mieszanki lodowej
- 2 żółtka,
- 200 ml mleka,
- 200 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 cukry wanilinowe,
- szczypta soli.


Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli. Wlewamy 200 ml
zimnego mleka. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę. Łączymy wszystko ze sobą .


Biała czekolada
- 1 tabliczka białej czekolady.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją przestudzoną podczas ubijania żółtek z mlekiem i cukrem.

Czekolada
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej,
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej.

Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku czekolady białej.

Ciasteczka HIT czekoladowe z nadzieniem jagodowym.
- ok. 10 sztuk ciasteczek.

Z ciasteczkami HIT postępujemy tak samo jak w przypadku ciastek OREO. Każde ciastko otwieramy, masę ze środka ciasteczka za pomocą noża zeskrobujemy do masy jajeczno-mlecznej od razu na początku jej ucierania. Pozostałe herbatniki wkładamy do miski. Delikatnie je ubijamy tłuczkiem i odstawiamy. Dodajemy je dopiero jak nasza masa będzie już w pełni ubita i schłodzona.

To oczywiście nie koniec naszych wariacji na temat lodów.

C.D.N.




Komentarze

Popularne posty