Gruszki faszerowane serem niebieskim

                                                                                                          kuchniatozamalo.blogspot.com

Wakacje, wakacje i po wakacjach. Czas wrócić do pracy, szkoły i codziennych obowiązków. Proszę nie myślcie, że w okresie wakacyjnym próżnowałyśmy. Przygotowywałyśmy wiele potraw codziennie z myślą, że po wakacjach będzie je można wykorzystać w naszych i Waszych kuchniach.
Jesteśmy również w  trakcie przygotowywania przetworów na zimę z owoców naszego ogrodu, będziemy oczywiście chwaliły się przepisami na blogu.

Dzisiaj na dobry początek przedstawiamy naszą propozycję na zapiekany gruszki z serem niebieskim i migdałami. Proste ale bardzo eleganckie danie na wrześniowe wieczory. Idealnie nadające się na imprezy. Sezon na gruszki w pełni, więc szkoda by było nie wykorzystać ich do tego przepisu. 

Składniki
dla 4 osób
- 4 gruszki,
- 100 sera typu Lazur lub innego sera z niebieską pleśnią,
- 4 łyżeczki serka naturalnego,
- 4 łyżki płatków migdałowych.

Gruszki obieramy ze skórki. Kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne tworząc w ten sposób okrągłe wgłębienia w gruszkach do których włożymy nasz farsz. Gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Możemy delikatnie skropić cytryną, aby nie ściemniały. Przygotowujemy w miseczce farsz. Ser pleśniowy oraz naturalny mieszamy ze sobą widelcem aby powstała jednolita masa. Z masy formujemy kuleczki, które następnie wkładamy w zagłębienia naszych przygotowanych gruszek. Następnie posypujemy płatkami migdałów.




Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez około 20-30 min. w zależności od twardości gruszek.
Możemy podać z mieszanką sałat a także jako dodatek do pieczonych mięs.
Można je jeść na gorąco jak i na zimno.

Polecamy.


Komentarze

Popularne posty