Papryka faszerowana

                                                                                                     kuchniatozamalo.blogspot.com

Kolejna odsłona papryki. Jedna z naszych ulubionych - papryka faszerowana. Danie obiadowo-kolacyjne. Idealne na każdą porę roku, szczególnie późnym latem gdy papryka jest najsmaczniejsza i zarazem najtańsza.

Śkładniki
- 8 średniej wielkości papryk,
- 25 dag ryżu,
- 50 dag mięsa mielonego,
- 20 dag pieczarek,
- 1 duży pomidor,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki cebulki zielonej lub szczypiorku,
- 0,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 0,5 szklanki śmietanki 30%,
- 0,5 opakowania fety,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek.

Papryki myjemy. Odcinamy przy łodyżce i usuwamy gniazda nasienne. Powstałych kapelusików nie wyrzucamy, będą nam służyły jako pokrywki.
Przygotowujemy farsz.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.  Na patelnię wlewamy olej dodajemy mięso mielone. Smażymy. Do mięsa dodajemy pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę, pomidor, zmiażdżony czosnek. Dodajemy przyprawy do smaku, sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Dusimy przez parę minut. Łączymy z ugotowanym ryżem. Na koniec dodajemy pokrojoną cebulkę zieloną lub szczypiorek.


Farsz wkładamy do naszych wydrążonych papryk.


Na wierzch układamy po plasterku fety.


Przykrywamy naszymi kapelusikami.


Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem / nie powinnyśmy tego pisać ale może to być bulion przygotowany z kostki /. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 50 min. Na koniec pieczenia odkrywamy. Wlewamy do bulionu koncentrat pomidorowy zmieszany ze śmietanką. Zapiekamy całość jeszcze przez około 15 min.

Papryki podajemy z sosem.

Smacznego!!!







Komentarze

Popularne posty