Jogurtowo-śmietanowa pokusa

                                                                                                 kuchniatozamalo.blogspot.com

Prosto, tanio, smacznie i bez pieczenia. Jogurtowo-śmietanowo pianka z różno-kolorowymi galaretkami. Zachwyci podniebienia wszystkich łasuchów. Do pałaszowania przez cały rok.

Składniki
na tortownicę około 25/27 cm.
- 3 galaretki / 3 dowolne smaki i kolory /,
- 1 duży kubek jogurtu naturalnego / ok. 330 g / ,
- 1 mały kubek śmietany 18%,
- 3/4 szklanki mleka,
- żelatyna / na około 2 litry płynu /,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier wanilinowy,
- szczypta soli.

Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zalewamy każdą w osobnej misce. Proponujemy, żeby użyć do przygotowania odrobinę mniejszą ilość wody np. jeśli opakowanie jest na 500 ml. wody to dodać tylko 400 ml., chodzi o to żeby galaretki były twardsze. Odstawiamy do całkowitego stężenia w lodówce. Gdy galaretki są twarde kroimy je w kostkę, przekładamy kostki do jednej większej miski, wkładamy jeszcze na moment do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Najpierw podgrzewamy mleko, do niego dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. W tym czasie do miski wlewamy jogurt i śmietanę, dodajemy szczyptę soli i cukier puder. Miksujemy na gładką masę. Gdy mleko z żelatyną ostygnie, wlewamy do masy jogurtowej, mieszamy i bardzo szybko łączymy z naszymi kostkami  galaretek. Całość wylewamy do tortownicy i odstawiamy do lodówki do stężenia na około 2-3 godziny.




Smacznego.





Komentarze

Popularne posty