Bigos tradycyjny

                                                                                                    kuchniatozamalo.blogspot.com

Nie ma chyba Polaka, który by w życiu nie jadł bigosu. Chyba najbardziej znana potrawa kuchni staropolskiej. Oczywiście ile kucharzy tyle pomysłów na niego. Dzisiaj nasza, chyba najprostsza wersja do zrobienia w każdej kuchni. Jest może trochę pracochłonna ale cóż czasem warto się poświęcić, szczególnie, że jeśli zrobimy go więcej możemy go zamrozić lub zagotować w słoikach na później.

Składniki
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- ok. 1 kg kapusty białej,
- 0,5 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
- 0,5 kg kiełbasy wędzonej,
- 2-3 cebule,
- 30 dag pieczarek,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki dżemu lub powideł,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, papryka słodka i ostra.

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Mięso kroimy w kostkę i dusimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy szczyptę kminku, 2-3 listki laurowe, parę kulek ziela angielskiego, papryki i pieprz. Gdy mięso jest miękkie dodajemy pokrojone w kostkę cebule, pieczarki oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość dusimy do miękkości cebuli i pieczarek. Dodajemy następnie przecier pomidorowy oraz dżem. Gdy nam się wszystko dobrze połączy odstawiamy. Odcedzamy kapustę białą i kiszoną. Dodajemy nasze usmażone mięso wraz z dodatkami. Dusimy całość aż nasze składniki się dobrze połączą i przenikną wszystkie smaki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego!!!

Komentarze

Popularne posty